TRÆNINGSAFHÆNGIGHED, ORTOREKSI OG MEGAREKSISpiseforstyrrelser

Træningsafhængighed, ortoreksi og megareksi findes ikke som sådan i det danske diagnosesystem, men er populære betegnelser, der af og til refereres til.


Træningsafhængighed refererer til, at man er blevet så afhængig af både hyppig og intens træning, at man ikke kan afstå fra det, selv når det har uhensigtsmæssige konsekvenser for en selv. Man bliver overoptaget af tider og resultater og får et kick ud af det. Ofte øges tidsforbrug og intensitet igen og igen, da det ikke længere opleves tilfredsstillende. Dette på trods af fysiske skader eller at ens resultater ikke længere forbedres, fordi kroppen er udmattet og overanstrengt. Træningen er blevet tvangspræget og nærmest omdrejningspunktet i ens liv, ofte på bekostning af familie, venner og uddannelse/job.


Ortoreksi er en overdreven optagethed af sundhed f.eks. omkring kvaliteten af maden; hvad kroppen har brug for og ikke brug for. Ofte starter dette sundt og med gode intentioner men kan nærmest blive som en religion med forbud og påbud omkring kost og motion, så det med tiden bliver altoverskyggende og dermed begrænsende.


Megareksi referer til et udtalt fokus på at blive stor og muskuløs. Dette i en grad hvor der trænes i timevis dagligt og efterleves diæt med meget begrænset fedt og højt proteinindtag. Der medfølger også et forvrænget kropsbillede, hvor man, modsat anoreksi, ikke selv kan se, at man allerede er rigeligt muskuløs men fortsat oplever det utilstrækkeligt.